• Betalning med Klarna
  • Snabba leveranser
Omdömen 4.7 (379 recensioner)

Rengöringsfritt spabadsfilter, finns det?

Man skulle önska att det fanns ”rengöringsfria” filter till spabad, det finns förvisso de som påstår det men vi kan garantera att det inte alls fungerar optimalt. Som de flesta känner till så fungerar vattenrening bäst när vattnet filtreras så långsamt som möjligt genom filtret. Ett bra exempel på detta är grundvattnet som ibland filtrerats i flera hundra år genom sand och berggrund och efter det blir helt rent och drickbart.

Självklart kan man inte vänta flera hundra år på att vattnet i spabadet ska bli rent så man får ta det bästa som finns tillhands för denna uppgift. Med detta sagt så kommer vi försöka att förklara hur rätt filtrering av ett spabad fungerar och varför det är viktigt, ja till och med en förutsättning för ett rent och kristallklart vatten i ditt spabad. Låter detta intressant så rekommenderar vi alla att läsa vidare.

pleatco

Så här fungerar ett spabadsfilter.

Filtermediet.

Arian på filtret är det du betalar för, tänk dig att du vecklar ut hela filtret och lägger det plant då ser du hur mycket filter du fått för pengarna. Vi anger arian på våra filter i Sq feet (kvadratfot) 1 ft² = 0.09 m². Så arian på ett filter som anges med 50 Sq feet blir då 4,5 m² (kvadratmeter).

När vattnet passerar filtermediet är det arian, den sammanlagda ytan på filterduken som avgör vattnets hastighet genom filtret. Ju större aria desto långsammare passerar vattnet genom filtret vilket ökar effektiviteten i reningsprocessen.

 

filtermediet

Kärnan.

Förutom filterduken består spabadsfiltret också av en kärna som kan ses genom filtrets anslutning. Kärnan är till för att stabilisera filterduken så att inte hela filtret trycks ihop av undertrycket som skapas av cirkulationspumpen. I och med detta uppstår ett annat problem att lösa, kärnan stabiliserar filtret men stryper samtidigt flödet. Därför vill man ha så mycket flöde/hål i kärnan som möjligt utan att förlora stabilitet i filtret. Vi har löst detta problem genom så stora rektangulära hål i kärnan som möjligt utan att förlora stabilitet. Hur andra har löst problemet kan du se om du tittar på ett filter av annat fabrikat.

pleatco-core

Flödet.

Flödet är summan av filtermediet och kärnans beskaffenhet, för att få optimal filtrering måste man uppnå ett så stort flöde som möjligt genom kärnan med en så låg hastighet som möjligt genom filtret. Detta uppnås garanterat med ett filter från Pleatco.

other-core