Skip to content
Omdömen 4.6 (1684 recensioner)

Att rengöra sitt spafilter

Varför är det viktigt att man rengör ett spafilter?

När man badat ett tag samlas fetter och smuts i filtret på ditt spabad som är svårt att få bort endast med hjälp av vatten. Det finns flera bra produkter du kan använda dig av för att enkelt rengöra ditt spafilter. I vårt sortiment hittar du Spa filtertvätt från Delphin SPA som avlägsnar bland annat kalk, hud- och oljerester samt annat som kan fastna i filtret. Ett smutsigt filter drar till sig bakterier eftersom bakterierna trivs i smuts och ser det som föda.

För att du ska få ett kristallklart vatten i ditt spabad är det otroligt viktigt att filteranläggningar förblir väl fungerande. Idag har de flesta spabad ett löstagbart filter som kallas för spafilter. När vattnet filtreras rensas det från både kosmetika, kroppsoljor samt andra smutspartiklar som kan flyta runt i badvattnet och gör det grumligt. Den största delen av smuts fastnar i filtret samt att bakterierna drar sig till smutsen och därför är det viktigt att du ofta gör rent det på rätt sätt.

hur man gör rent ett spafilter
hur man gör rent spa filter

Att rengöra ett smutsigt spafilter

När det samlats mycket rester från hud, kosmetika eller smuts i filtret så att det bildas en fet yta som inte går att få bort endast med vatten behöver du lägga till ett bra och effektivt rengöringsmedel. Eftersom den feta ytan täpper till hela filtret och kan göra så att hela ditt spabad stannar av då det blir överhettat.

Det är därför viktigt att du ofta rengör filtret med ett anpassat rengöringsmedel, vi rekommenderar att göra det cirka två gånger i månaden. Används badet ofta 4 gånger i veckan eller mer, bör filtret kontrolleras och rengöras varje vecka. Produkten vi har i vårt sortiment som är mest effektivt och enkelt att använda är DELPHIN SPA Filter Cleaner.

Utför rengöring med filtertvätt

En rekommendation är att du en gång i veckan tar upp filtret och sköljer det under en vattenslang eller kran. För att uppnå den mest effektiva rengöringen rekommenderar vi att du använder Delphin Spa Water Wand filtertvätt som du hittar i vårt sortiment.

Den rengör effektivt spafilrets innersta del vilket annars kan vara svårt att komma åt med vanlig trädgårdsslang. När filtertvätten kopplas in på slangen hjälper den till med att fördela allt vatten mellan filterlamellerna där det är lättast för allt smuts att fastna.

Använd aldrig en högtryckstvätt vid rengöring av ditt filter, det förstör lamellerna och fibrerna i filtret med det kraftfulla vattentrycket som en högtryckstvätt har.

rengöra spafilter
spa filter cleaner

Använd DELPHIN SPA Filter Cleaner

Filtertvätten du hittar i vårt sortiment är effektivt och enkelt att använda när du vill rengöra dina patronfilter. Det har ett spraymunstycke och avlägsnar både kalk, hud- och oljerester, organiska partiklar samt annan smuts som lätt kan sätta sig fast i filtret.

Med en regelbunden rengöring ökar förutsättningarna till den optimala vattenkvaliteten. Först tar du bort patronen från filterhuset och sedan sprayar du på Filter Cleaner över hela filtret, sedan låter du det verka.

När skummet har lagt sig sköljer du av filtret grundligt med en lagom kraftig vattenstråle, observera att du inte använder en högtryckstvätt.

Den här rengöringen bör du göra minst 1 – 2 gånger varje månad. Rengöring med DELPHIN SPA Filter Cleaner gör att livslängden för filtret ökar eftersom det gör rent hela vägen in i filter fibrerna.

Rengöringsmedlet gör att fett och olika föroreningar löses upp i vattnet utan att ge något lödder eller skada filtret. Du bör byta ut ditt filter i spabadet minst en gång per år för att få den bästa kapaciteten av filtret.

Sker inte en regelbunden rengöring samt utbyte kan det skada utrustningen i ditt spabad plus att vattnet inte kommer kunna hålla samma kvalité.

Självklart kan ett byte av filter ske oftare än bara en gång per år, det är bara positivt för all utrustning samt att livslängden ökar på hela spabadet och förbättrar vattenkvalitén.

Rengöringsfritt filter

Det finns också rengöringsfria filter som tillverkas av många lager polypropylen och är av spunnen plast. Varje lager på ett rengöringsfritt filter fångar de allra minsta smuts partiklarna varje gång vattnet flödar genom.

Rengöringsfria filter säljs för en del tillverkare från USA, Kanada samt Europa och bör bytas ut var tredje månad. Badar du ofta i ditt spabad kan du behöva byta ut filtret fler gånger än så och det är absolut inte tillåtet att använda rengöringsmedel i de här typen av filter eftersom det skadar fibrerna i filtret.

Använd inte det här för att rengöra filtret

Det finns flera olika saker du inte bör göra eller använda för att rengöra ditt filter eftersom fibrerna lätt tar skada och på så vis försämras också kvaliteten filtret har för att rengöra ditt badvatten. En högtryckstvätt förstör filtret med sin kraftfulla strålar och det är mycket dyrare att köpa nya filter än att köpa rengöringsmedlet DELPHIN SPA Filter Cleaner.

Har du redan hunnit tvätta av med en högtryckstvätt och fibrerna är förstörda måste du tyvärr köpa ett nytt filter till ditt spabad. Byter du inte ut det gamla och förstörda filtret kan utrustningen samt badvatten ta skada och försämra livslängden på spabadet.

Använd inte klorin när du rengör filtret eftersom det bleker filtret och kan lura dig att det ser rent och fräscht ut, vilket det inte är. Fibrerna tar skada av blekning och visst kan det se vitare samt rent ut men det är långt ifrån rent.

Har du redan hunnit använda klorin rekommenderar vi att du köper ett nytt filter omgående. Använder du diskmedel för att rengöra filtret innebär det både mycket mer jobb men även att det inte alls löser fett så bra som man tror.

Vissa märken gör reklam för att lösa fett men det är inte en optimal lösning för ditt badvatten utan är till för din disk endast. Har du diskmedel i filtret och du sköljer det för fort kan du få ett ordentligt skumparty, det är inte så roligt som det kanske kan låta.

Precis som diskmedel ska du inte heller använda dig av diskmaskinen eftersom det löser inte heller upp fetter från ditt spabad. Det tar inte heller bort kosmetiska eller bakterier så effektivt som DELPHIN SPA Filter Cleaner gör plus att det dessutom går åt otroligt mycket extra onödig energi och dessutom förkortas livslängden på filtret avsevärt.

Produkter för rengöring av ditt spafilter