Skip to content
Omdömen 4.6 (1695 recensioner)

Kundforum

Hur mycket el förbrukar ett spabad?

6 september, 2022

Att äga ett spabad ger dig goda möjligheter för härliga bad under årets alla säsonger. Det är härligt under alla årstider, men lite extra mysigt när kylan kommer och du vill värma dig med ett varmt bad.

Just nu är en av de vanligaste frågorna som kunder ställer gällande spabad är vilken elförbrukning ett spabad har och hur mycket det kostar att äga ett spabad. Det är frågor vars svar kan variera beroende på modell, och såklart beroende på de rådande elpriserna. Om du vill läsa mer om den generella energiförbrukningen för ett spabad, vad det kostar att äga ett spabad och hur man går tillväga om man vill stänga av sitt spabad ska du fortsätta läsa.

Elförbrukning spabad – hur stor är den?

En av de viktigaste frågorna som man ställer dig när man äger eller ska köpa ett nytt spabad är såklart vilken energiförbrukning som går åt. Många som köper ett spabad har som syfte att primärt använda spabadet under vintern, när temperaturen är som lägst. Vintern är också den tiden på året som det krävs mest energi i en bostad – hur stor är energiförbrukningen för ett spabad?

Det bästa svaret är att det kan variera. Det tar ungefär ett dygn att värma upp ett spabad till en bra temperatur, då man oftast värmer upp det med ungefär 1–2 grader per timme. En vanlig fråga är hur mycket kWh ett spabad förbrukar, och det finns såklart olika svar beroende på vilken modell man talar om. Men generellt sätt brukar ett spabad förbruka omkring 3000–4000 kWh per år, vilket innebär en förbrukning på ca 250–350 kWh per månad.

Vad kostar elen för ett spabad?

Så vad kostar det då att ha ett spabad? Det beror på vilket elavtal du har och vilka elpriser du betalar. Om du har ett fast elpris varje månad behöver du sällan oroa dig så mycket, men har du ett rörligt elavtal kan det vara bra att dubbelkolla med din leverantör vilka kostnader som skulle tillkomma om du installerar ett spabad.

Att installera och använda ett spabad kommer såklart att öka dina kostnader, men det brukar inte vara en så pass stor ökning att det inte är värt det. För en exakt siffra kan du alltid kontrollera med ditt elbolag och fråga vad en 250 kWh ökning per månad skulle ge dig för summa.

Tyvärr så är elpriserna just nu så svajiga att det idag endast gäller dig med bundet elavtal. Vi kommer därför återkomma med fler artiklar i ämnet och dela med oss av vår kunskap med tips och råd hur man kan sänka sina kostnader men ändå fortsätta använda sitt spabad.

Kan man stänga av ett spabad under vintern?

Till skillnad mot en pool, rekommenderar vi inte att du stänger av ditt spabad. Det beror på att det lätt kan bli bakterier och/eller frostskador (under vintern) om spabadet inte är i gång. Ett spabad håller sig rent och fräscht genom att en cirkulationspumpen ständigt håller vattnet i rörelse och ser till så att bakterier inte bildas. Om du tömmer ditt spabad på vintern är det lätt att det blir köldskador på rörsystemet, något som ofta leder till dyra reparationer samt att spabadet inte går att använda.

Två exempel på elförbrukning för ett spabad

blog-artikel-exempel-pa-forbrukning

Här kommer två extrema exempel på högsta och lägsta elkostnad för ett spabad

Allmänt kan man säga att ett spabad som inte används aktivt drar cirka 3500W under uppvärmningsfasen.
Det vill säga att systemet har uppmätt en temperatur som ligger under den önskade temperaturen, då startas cirkulationspumpen och värmaren som tillsammans har en effekt på 3,5kW.

Vi räknar så här

 • Värmaren har en effekt på 3000W (3kW)
 • Cirkulationspumpen har en effekt på 500W (0,5kW)

Hur hög är den teoretiskt högsta kostnaden för att värma upp ett spabad?

Den frågan ska vi försöka besvara i detta exempel. Eftersom elpriset varierar antar vi den högsta kostnaden (spotpriser källa Tibber) den 7 september 2022 klockan 19:00 som då var 742,39 öre inkl. moms och elcertifikat.

Vi räknar så här

 • Elpris 742,39 öre
 • 3,5kW förbrukning
 • Uppvärmningsfasen konstant (24timmar)

Resultat

Under dessa förhållanden blir månadskostnaden cirka 18 700 kronor, som alla förstår så är detta inte realistiskt utan ett rent teoretiskt resonemang. Det vi vill klargöra är att det är två saker som påverkar kostnaden, elpriset och uppvärmningsfasens längd.

Hur låg är den teoretiskt lägsta kostnaden för att värma upp ett spabad?

För att inte alla spabadsägare ska få panik ska vi också ge ett exempel på den absolut lägsta kostnaden för uppvärmningen. I detta exempel får vi också anta de olika faktorerna som påverkar kostnaden.

Vi räknar så här

 • Värmaren har en effekt på 3000W (3kW)
 • Cirkulationspumpen har en effekt på 500W (0,5kW)

Notera att det är samma förhållanden som i det första exemplet.

Vi räknar så här

 • Elpris 63,83 (källa Vattenfall den 6 september 2022 klockan 01:00)
  3,5kW förbrukning
 • Uppvärmningsfasen aktiv i 4 timmar/dygn

Under dessa just nu extremt låga elkostnader blir månadskostnaden endast cirka 268 kronor per månad.

Vad kan man dra för slutsats av detta?

 • Högsta möjliga månadskostnad för att värma ett spabad är 18 700 kronor
 • Lägsta möjliga månadskostnad för att värma ett spabad är 268 kronor

Observera att detta är bara exempel som gäller om elpriser och elförbrukning är de som visas i detta exempel. Men det visar tydligt vad som påverkar elkostnaden för ett spabad och vad man kan göra åt det.

Kommande artiklar i ämnet

 • Hur man kan minska elkostnader för Balboa BP System?
 • Hur man kan minska elkostnader för Balboa GS System?

Lämna ett svar